BONVIURE 
      
      ACAMINAR TRAVEL
      Si et registres podràs rebre al teu correu el butlletí de senderisme
Inici Directori Catàleg Agenda Revista Territori Enllaços Extranet
> Revista > Llistat > Article
27/02/2021 Iniciar sessió Registrar-me es català en


      CORDADA

Revista - Propostes (Propostes d`activitats d`empreses i entitats)
Serra de la Xortà - Serra del Racó Roig
EditorPilar Beltrán Sanz
Data17/01/2017

SERRA XORTÀ – SERRA RACÓ ROIG

Aquest Malpasset – cap de setmana és un viatge de Castell de Castells al Castell de Garx, i tornada, per la Serra de la Xortà i la Serra del Racó Roig. A més a més, podreu visitar les pintures rupestres del Santuari del Pla de Petracos, els fantàstics Arcs d’Atanços i el dels Xorquets, i el modest Aljub del Xorquet, declarat Bé Etnològic. I tot açò mentre recorreu un dels racons més interessants de la Marina Alta, amb un paisatge al·lucinant i unes vistes fabuloses.

Castell de Castells i Pla de Petracos

El poble de Castell de Castells té el seu origen en un poblat musulmà referit com a Qastal en el Pacte del Pouet, signat en 1245 pel cabdill àrab Al-Azraq i el primogènit de Jaume I. L’actual població de Castells té els seus orígens, com passa en altres pobles d’aquesta comarca, en les famílies mallorquines que, després de l’expulsió dels moriscs, van repoblar aquest territori. Aquests orígens balears es veuen també reflectits en la mateixa toponímia de la zona.

Actualment Castell de Castells és un bonic poble amb un interessant Museu Etnològic. Situat a la planta inferior d’una antiga casa, en la qual sobreïxen el magatzem, la cuina-menjador i la quadra, el museu compta amb una interessant col·lecció d’objectes de diversa índole relacionats amb les formes de vida tradicional i el món rural de l’interior de la muntanya alacantina. (El museu obri dissabtes de vesprada de 17:00 a 20:00)

Molt prop de Castells se situa l’increïble Pla de Petracos. En aquest bonic paratge es troben 4 abrics amb un dels conjunts d’art macro esquemàtic més destacats de tota Europa, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1998. En els temps que es van realitzar aquestes pintures —fa uns 8000 anys—, el Pla de Petracos era un santuari: un lloc de trobada i culte de gents unides per profundes creences, en les quals la fertilitat i la fecunditat, el cicle agrícola o els vincles familiars cobraven un especial protagonisme.

(Feu una ullada a aquest enllaç del MARQ d’Alacant)

Arcs d’Atanços

Situats en la vessant nord de la Serra de la Xortà, els Arcs d’Atanços són dos fantàstics arcs de pedra resultat de l’erosió produïda durant milers d’anys per l’aigua de pluja i el vent en la roca calcària menys resistent. De lluny i de prop la seua bellesa és desconcertant. I per si fóra poc, de camí als Arcs, la Serra de la Xortà es mostra preciosa.

Arc dels Xorquets, Sacanyar y Barranc de la Serra

El Sacanyar és un pla a més de 800 m d’altura, amb antics corrals i unes vistes imponents de la Penya Alta de la Serra de la Xortà. Al Sacanyar es puja pel barranc homònim, per sota d’un altre arc de magnètica presència, el dels Xorquets. Just abans d’eixir del barranc hom es pot desviar per a contemplar-lo de prop.

Des del Sacanyar ja es té alguna visió de la Penya de Garx, o del Castellet, sobre la qual s’eleva el castell homònim, també anomenat de Bariz. La baixada es fa pel bonic Barranc de la Serra del Racó Roig, que compta també amb alguns corrals i oferix unes esplèndides vistes no només de la Serra de la Xortà.

Castell de Garx

El Castell de Garx, d’origen àrab, s’alça sobre un esperó rocós a l’extrem sud-oriental de la Serra del Racó Roig i és un bon exemple de la gran visió topològica dels antics pobladors d’aquestes terres. Durant la rebel·lió mudèjar de 1276, fou un dels focus més bel·ligerants.

D’aquest magnífic castell resten fragments aïllats de la muralla del recinte exterior, grans llenços de la muralla del recinte interior, dues torres mig derruïdes i, sobretot, un aljub prou ben conservat. Les vistes són espectaculars.

Aljub del Xorquet, Foia del Clot, Pas Tancat

Situat en la capçalera del Barranc de la Cova Roja, l’Aljub del Xorquet és un modest dipòsit d’aigua del s. XIX declarat Bé Etnològic. Es tracta d’un aljub de poca profunditat, excavat en la terra. La planta és més o menys rectangular i està cobert per una volta. En la boca hi ha un abeurador de pedra tallada. En el passat, l’aigua de pluja que emmagatzemava servia per al consum de persones i animals.

A l’Aljub del Xorquet s’arriba després de passar per la Foia del Clot i vorejar el Barranc de la Cova Roja, en la vessant nord de la Serra Racó Roig. Des del Castell de Garx, si gireu la vista arrere, el camí oferix unes boniques vistes de la Saroxa i el Pas Tancat.

  Fes clic en la imatge que vols veure
Vista dels Arcs i Penya del Castellet
Arcs d'Atanços
Barranc del Sacanyar i Arc dels Xorquets
Panoràmica de la Penya de Garx
Penya de Garx
Pas Tancat, Sarroxa i Penya de Garx
Foia del Clot
Barranc de la Cova Roja


      TABEI ADVENTURES

Inici | Qui som? | Nota Legal | Contacta amb nosaltres | Publicitat
Excepte a on s'indiqui, el contingut d'aquest lloc web està protegit amb una llicència Creative Commons
Designed and Powered By WEBDESENDERISMO.COM & SENDERISMO.NET 2001-2018